Udruga BsWireless

Čime se bavimo, kako je počelo, mogućnosti,…
BsWireless je neprofitna udruga građana vođena od strane nekoliko entuzijasta koji su pomoću javne frekvencije i opreme koja to omogućava razvili bežičnu mrežu na području Općine Baška. BsWireless je slobodna mreža i otvorena je za svakog korisnika koji se zeli umrežiti. Mreža radi u nelicencirajućem frekventnom području što znači da je korištenje frekvencije za potrebe bežične mreže sasvim slobodno za javnost te ne krši Zakon RH ni u kojem stavku. Naime, frekvencija 2,4 Ghz na kojoj radi WiFi oprema je ISM band – “International Science and Medical”, odnosno slobodna za javnost. Na toj frekvenciji rade naši bežični telefoni i kamere, bluetooth i ostali uređaji. No bez brige, wifi oprema “filtrira” te signale tako da nema nikakvih interferencija i smetnji.

BsWireless nije Internet, niti ISP, već neovisna mreža koja se temelji na volonterskom radu pojedinaca. Moglo bi se reći – internet u malom. BsWireless je LAN ili WAN koji koristi bežičnu mrežnu infrastrukturu za komunikaciju između umreženih sustava.

Iskorištavanjem bežične tehnologije stvaramo i razvijamo lokalnu bežičnu mrežu, a jednako tako poboljšavamo komunikaciju među članovima unutar mreže na nekomercijalan način.

Mogućnosti BsWireless projekta i ideje povezivanja su gotovo beskonačne, jedina granica je vaša mašta. Glavni cilj nam je maksimalno razviti mrežu i u dogledno vrijeme povezati ju sa drugim wireless mrežama / zajednicama u Hrvatskoj i šire. Cilj naše udruge je bežično povezivanje svih korisnika koji žele besplatno i neograničeno dijeliti podatke, komunicirati sa drugim korisnicima pomoću najnovijih tehnologija, igrati mrežne igre i iskorištavati ostale mnogobrojne prednosti koje nudi Wireless mreža.

POČECI UDRUGE

Sve je počelo 01.03.2004. god. kada je testno uspostavljena veza sa tada centralnom pristupnom točkom u Frankopanskoj ulici. Na točku su se spajala 3 klijenta.

Nakon testiranja i još zainteresiranih cijela stvar postaje ozbiljnija! Proširili smo se signalom, brojem korisnika i brojem čvorišta što je rezultiralo i unapređenjem cijele mreže s tehničke strane.

Održano je nekoliko javnih okupljanja u smislu skupštine i donesena je odluka o pokretanju udruge. BsWireless je 05.10.2005. upisan u Registar udruga RH.

Nešto prije upisa u Registar udruga RH, ostvaren je link sa kopnom, točnije sa Udrugom RiWireless iz Rijeke. Godinu dana kasnije, povezali smo se sa udrugom Ruki iz Vrbnika te udrugom Arba Wireless sa Raba.

Udruga trenutno broji cca 70tak članova od čega je svega 10 aktivnih pojedinaca/članova koji su raspoloženi za stalno volontiranje u udruzi što im daje status aktivnih članova.

KAKVO JE TRENUTNO STANJE WIRELESSA U BAŠKI?

Možemo se pohvaliti da je cijela Baščanska kotlina s vremenom postala vrlo dobro ispunjena signalom što je raspoređeno na 40tak pristupnih točaka.

Svaka od pristupnih točaka se redovito provjerava i unapređuje. Nikad nema mira.

Od opreme na pristupnim točkama posjedujemo uređaje koji rade na oba standarda koji su popularni u ovakvoj vrsti mreža (802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n). Na početku rada udruge su to bili klasični Access Point-ovi koje smo postepeno zamjenjivali “home made” routerima koji su se pokazali puno pouzdaniji i stabilniji u radu, no na koncu je sva oprema nadomještena profesionalnim Routerboardovima.

Svako od čvorista ima po nekoliko antena, u raznim izvedbama, ovisno o polozaju i potrebama čvorišta.

Mreža je otvorena za svakog pojedinca koji ima uređaj koji je sposoban spojiti se na već spomenute standarde WiFi tehnologije.

KAKVE SU MOGUĆNOSTI WIRELESS TEHNOLOGIJE?

Osim ovih ima jos mnoštvo mogućnosti koje se mogu sprovesti putem bežične mreže. Jedina granica je Vaša kreativnost.

Podaci udruge